iOS 13 Hakkında Bilmeniz Gerekenler
09
Haziran 2019
Kamuran Akkor

Apple, iOS işletim sisteminin en yeni sürümü olan iOS 13'ü 3 Haziran'da 2019 Geliştiriciler Konferansı'nın açılış etkinliğinde tanıttı. İlk olarak, Apple iOS 12'de piyasaya sürdüğü optimizasyon trendini sürdürerek iOS 13'ü her zamankinden daha hızlı ve daha verimli hale getirdi. iOS 13'ün piyasaya sürülmesiyle birlikte Apple, iPad'ler için de iPadOS adlı yeni bir işletim sistemini duyurdu. iPadOS, iPad Air 2 ve sonrası, tüm iPad Pro modeller, iPad 5. nesil ve üstü ve iPad mini 4 ve üstü için iOS 13 ise iPhone 6s ve sonrası cihazlar ile uyumlu. iOS 13 için Apple, iPhone 6S'den daha eski cihazlar için desteği bırakıyor. Genel olarak 1GB RAM'e sahip herhangi bir eski nesil cihaz artık yeni güncellemeleri desteklemeyecek. iOS 13'de kapsanan öğeler arasında Dark Mode , yeni iOS fotoğraf ve video düzenleme özellikleri, oldukça geliştirilmiş bir Dosya uygulaması ve çok daha fazlası var.  iOS 13 özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.

 

Dark Modu

 

iOS 13 Dark Mod ile ışıkları kapatmaya hazır mısınız? Dark Mod da sistem, tüm ekranlar, görünümler, menüler ve kontroller için daha koyu bir renk paleti kullanır ve ön plan içeriğini daha koyu arka planlara göre öne çıkarmak için daha canlılık kullanır. Dark Mod, akşamları ve gece boyunca ekranınızdaki mavi ışık miktarını azaltan Apple'ın Night Shift özelliğini temel alır. Tüm Apple uygulamaları Dark Mode desteğine sahiptir ve üçüncü taraf uygulamalar Dark Mode entegrasyonu eklemek için Dark Mode API'larını kullanabilir. Ayrıca, OLED donanımlı iPhone'larda, pil ömründen tasarruf sağlayabilir. 

 

Apple İle Giriş Yapın
 

Apple, uygulamalara ve web sitelerine giriş yapmak için size kullanışlı ve veri güvenli bir yol sağlayan Apple gizlilik özelliğine sahip yeni bir Oturum Açma özelliği ekliyor . Apple kimliğiniz, Touch ID veya Face ID üzerinden hesabınızı doğrulayabilecek ve geliştiriciler gerçek bilgileriniz yerine benzersiz bir rastgele kimlik görebilecekler. Tek kullanımlık random e-posta adresleri ile gerçek e-posta adresinizi bir uygulamaya vermek zorunda kalmazsınız. Size daha fazla güvenlik sağlamak için iki faktörlü kimlik doğrulaması bu özelliğe eklenmiştir.

 

My Find Uygulaması

 

Apple, iOS 13'te Arkadaşlarımı Bul ve iPhone'umu Bul'u birleştiriyor ve bu birleşim, arkadaşlarınızı ve cihazlarınızı daha hızlı ve kullanımı kolay bir arabirim ile bulmanıza olanak tanıyor. Bu uygulama ile asıl güzel olan, Wi-Fi'ye veya cep telefonuna bağlı olmayan cihazları izlemenize yardımcı olmak için şifreli bir Bluetooth sinyali kullanmasıdır.

 

Hatırlatıcılar 

 

Yeni güncelleme ile hatırlatıcılar uygulaması yeni bir görünüme sahip.Hatırlatıcılar oluşturmak ve düzenlemek için "akıllı yollar" sunar. Bu akıllı yollar ile hatırlatıcıları organize etmek ve izlemek kolaylaşacak, ayrıca zamanları, tarihleri, yerleri ve bayrakları kolayca ekleyebilecek ya da hatırlatmalara ekler eklenebilecek.

 

Sağlık Uygulaması

 

Yeni Watch OS sisteminde sağlık uygulamasında mevcut olan tüm fonksiyonlar iPhone'da mevcut olacak. Watch OS, Apple Watch'a etkinlik trendleri ve adet döngüsü takibi ekledi. Ana uygulama ayrıca bildirimleri göstermek için yeni bir özet görünümünün yanı sıra zamanla fitness ve sağlık verilerini gösteren bir öne çıkanlar bölümü ile yeniden tasarlandı. Ayrıca, kulaklıklarınızı ne kadar yüksek sesle çaldığınız ya da ortamınızın ne kadar gürültülü olduğunu da sağlık uygulamasından takip edebileceksiniz.

 

HomePod

 

Bunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak HomePod iOS ailesinin bir parçası. HomePod için de yeni iOS 13 özellikleri var . HomePod ilk defa farklı sesler arasında ayrım yapabilir, böylece evinizdeki herkesin bir profili olabilir ve en sevdikleri müziklere erişebilirsiniz.  Bir yeni Handoff ayarı sorunsuz iOS cihaza HomePod adresinin müzik, podcast veya telefon görüşmeleri geçiş sağlar. Ayrıca belli bir süre sonra müziği kapatacak yeni bir uyku zamanlayıcısı da var.

 

AirPods

 

Siri'nin gelen mesajlarınızı Mesajlar veya SiriKit etkin mesajlaşma uygulamalarından geldiklerinde okumasını sağlar. Ayrıca AirPod'larda yeni olan , bir iPhone veya iPad'in yanına bir çift AirPod çifti getirerek bir filmi izlemenizi veya bir şarkıyı bir arkadaşınızla paylaşmanızı sağlayan bir ses paylaşım seçeneği var.

 

Haritalar

 

Yeni Maps uygulaması daha geniş yol kapsama iyi yaya verileri, daha kesin adresleri ve daha detaylı arazi kullanım sunmaktadır. Yollar, plajlar, parklar ve binalar için daha gerçekçi detaylar var ve artık 360 derecelik 3D deneyimiyle şehirleri keşfedebilirsiniz. Güncellenen uygulama şu anda bazı şehirlerde ve eyaletlerde mevcuttur ancak daha sonra 2019’da ABD’nin tamamına yayılmaktadır. 2020’de daha fazla ülkeye gelecektir. 
 

Kamera ve Portre Modu
 

High-Key Mono adı verilen yeni bir aydınlatma efekti ile Portre kamera modu ve yeni düzenleme özellikleri, cildin pürüzsüzleşmesine ve gözlerin parlatılmasına yardımcı olan ışığın yoğunluğunu değiştirmenizi sağlıyor. Fotoğraflar'daki resim düzenleme özelliği yeni bir tasarıma ve kaydırma kontrollerine sahip. Fotoğraflar için kullanılan ayarların çoğu artık video düzenlemek için de kullanılabiliyor. Fotoğraflar Galerisi, Apple'ın "hayatınızın günlüğü" olarak adlandırdığı, gün, ay ve yıla göre en iyi fotoğraflarınızı belgelemek üzere yeni bir tasarımla geliyor.

 

HomeKit
 

HomeKit iOS 13'te oldukça yeni özelliklere sahip. Şimdi, seçilen HomeKit kameralardan gelen video kayıtları, yalnızca üretici sunucularına değil iCloud içinde saklanacak. Ortak 200GB iCloud depolama planı bir kamera ve on günlük çekimi desteklerken, 2TB iCloud Depolama Planı beş kamera için net destek sağlayacaktır. Ek olarak, Ev uygulamasında kamera kullanıcı arayüzü önemli ölçüde yenilenmiştir. Seçilmiş bir kamerayı görüntülerken ekranın üst kısmındaki tüm kameralara erişilebilir ve tüm oda aksesuarlarına alttan erişilebilir.

 

QuickPath
 

iOS 13, QuickPath Klavye adı verilen ve parmağınızı iPhone'un ekranından çıkarmadan bir harften diğerine kaydırmanızı sağlayan hızlı kaydırmalı klavye özelliğini destekler. QuickPath oldukça zeki ve yazmayı hedeflediğiniz sözcüğü tahmin edebiliyor, böylece harfleri hızlı bir şekilde kaydırarak yazabilirsiniz. Tahmini çubukta alternatif kelime seçenekleri gösterilir, bu nedenle iPhone veya iPad yanlış tahmin ederse alternatif bir kelime seçebilirsiniz.Yeni QuickPath klavye İngilizce, Basitleştirilmiş Çince, İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizce dillerinde çalışmaktadır.

 

Arkit 3
 

iOS 13, Apple'ın modern iOS aygıtlarında (iPhone XR, XS, XS Max ve 2018 iPad Pro modelleri) mevcut olan bir sonraki ARKit yinelemesini getiriyor. ARKit 13, daha sürükleyici artırılmış gerçeklik deneyimleriyle sonuçlanan People Occlusion sayesinde sanal nesnelerin insanların önüne veya arkasına yerleştirilebileceği uygulamalar için kullanılabilir. Hareket Yakalama ayrıca desteklenir ve geliştiricilerin insanların hareketlerini uygulamalarına dahil etmelerini sağlar. İOS geliştiricileri için bir Reality Composer uygulaması, geliştiricilerin prototiplerini geliştirmelerine ve AR uygulamaları oluşturmalarını kolaylaştıracak artırılmış gerçeklik deneyimleri üretmelerine izin verecek şekilde tasarlanmıştır.

 

Siri

 

Siri, daha doğal ses çıkarmak için tasarlanmış güncellenmiş bir sese sahiptir. Siri'nin sesi tamamen yazılım tarafından üretiliyor.SiriKit API, üçüncü taraf uygulama geliştiricileri tarafından kullanılabilir; bu nedenle şimdi Siri'den üçüncü taraf uygulamalardan müzik, podcast, sesli kitap ve radyo içeriği çalmasını isteyebilirsiniz. Siri Önerileri Podcast'lere, Haritalar'a ve Safari'ye eklenmiştir ve Siri, üçüncü taraf uygulamalardaki Mesajlarda ve etkinliklerde Hatırlatıcılara eklenecek içeriği algılayabilir.

 

Kısa Notlar:

 

Uygulama güncelleme süreleri güncellendi, uygulama başlatma süreleri iki kat daha hızlı, uygulama indirme boyutları yüzde 50'ye kadar azaltıldı ve Yüz kimliği ise yüzde 30 daha hızlı. 

 

Apple, HUD biriminin iOS 13'te yeniden tasarladı. Ses arabirimi artık iPhone dikey moddayken ve ekranın en üstündeki yatay moddayken ekranın sol tarafına doğru yerleştirilmiş durumda.Sesi açma / azaltma göstergesi daha da genişler, ancak sesi açmak veya kısmak için basmaya devam ettiğinizde, küçülür ve ekranda daha az yer kaplar.

 

Saat uygulamasındaki Bedtime özelliği, yeni işlevlerle elden geçirildi. Bedtime'ı kullanmak ve uykuya dalmak için bir zaman ayarlamak, yatma süresi boyunca Rahatsız Etmeyin bildirimlerini gizleme ve uyanana kadar ekranı karartma özellikleri ekledi.Geceleri iPhone kullanımınıza göre uyku düzeninizi analiz etmek için tasarlanmış yeni bir yatak özelliği özelliği de mevcut.

 

Apple iOS 13 de, PlayStation DualShock 4 kontrol cihazı ve Xbox One S kontrol cihazı için destek ekledi.Kontrol üniteleri iOS oyunlarında kullanılabilir ve Apple Arcade oyun hizmeti ile destek sağlanmıştır.

 

Özel fontlar iPhone ve iPad'e ilk kez yüklenebilir, böylece özel fontlar uygulamalar içinde kullanılabilir. App Store'da fontları bulabileceğiniz ve yükleyebileceğiniz yeni bir Fontlar bölümü bulunur ve eklediğiniz özel fontlar Ayarlar uygulamasında yönetilebilir.

 

İlk olarak iOS 12'de sunulan özellik olan Screen Time, iOS 13'te geliştirilmiştir. Screen Time kullanım verileri, son 7 gün yerine son 30 gün için mevcuttur, böylece zamanla cihaz kullanımının daha iyi bir görüntüsünü elde edebilirsiniz.

 

WiFi ağlarını doğrudan Kontrol Merkezi'nden değiştirebilirsiniz. Genişletilmiş seçenekleri görmek için WiFi / Bluetooth widget'ının ortasına uzun basın ve ardından kullanılabilir ağların listesini görmek için WiFi simgesine dokunun.

 

Kitaplar uygulamasında, her gün ne kadar okuduğunuzu izleyen yeni bir Okuma Hedefleri özelliği bulunmaktadır. Uygulama, her gün okumanızı, istatistiklerinizi hızla görmenizi ve daha fazla kitap bitirmenizi teşvik ediyor.

 

Ayarlar uygulamasının telefon bölümünde, tüm bilinmeyen arayanları engellemenizi ve aldığınız spam aramalarını azaltmanızı sağlayan yeni bir geçiş var.

 

Hücresel altındaki ayarlar uygulamasında, iPhone'unuzdaki uygulamaların ağ verilerini azaltmalarına yardımcı olduğunu söyleyen Düşük Veri Modu'nu getirildi.

 

Ayarlar uygulamasının Safari bölümünde, Safari'de açtığınız tüm sekmeleri otomatik olarak kapatmak için yeni bir seçenek var. Bir güne, haftaya, aya ayarlayabilir veya halihazırda nasıl çalıştığını manuel olarak bırakabilirsiniz.

 

Artık takvim uygulamasında planladığınız etkinliklere belgeler gibi ekler ekleyebilirsiniz.

 

Safari'de bir ekran görüntüsü alırken, tüm sayfayı, kaydedebileceğiniz veya paylaşabileceğiniz bir PDF dosyası olarak dışa aktaran, tam sayfa olarak kaydetme seçeneği vardır. İşaretlemeden, göndermeden önce düzenlemek için de kullanabilirsiniz.

 

iOS 13'te iPhone'daki sessize alma anahtarını açtığınızda, Sessiz Mod'un açık veya kapalı olduğunu bilmenizi sağlayan yeni bir arayüz vardır. Ekranın ortasında yer alan önceki bildirimin yerine, ekranın üst kısmında bulunur.

 

Fotoğraflar uygulamasında, üst kısmında, üzerine dokunduğunuzda Fotoğraflar sekmenizi yakınlaştırıp uzaklaştırabilmenizi sağlayan yeni bir +/- simgesi bulunur.

 

iOS 13'teki uygulamaları güncellemek için, App Store'u açmanız, profilinize dokunmanız ve bekleyen güncellemeler bölümünden uygulamaları seçmeniz gerekir.  App Store'da, güncellenecek uygulamalar listesinden uygulamaları sol tarafa kaydırarak silebilirsiniz. 

 

iOS 13 beta sürümünü Apple 'ın özel geliştici web sitesinden indirebilirsiniz. (  https://developer.apple.com/ios/ )


 

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo