Kablosuz Şarj Nedir? Nasıl Çalışır?
05
Aralık 2017
Nur Kayalı

Kablosuz şarj; evde, işyerinde, hareket halindeyken cihazların şarj edilmesi ve güçlendirilmesi için uygun ve güvenilir bir yol sunar. Fiziksel konnektörlerin ve kabloların kullanımını ortadan kaldırarak geleneksel şarj kablosuna nazaran bir miktar verimlilik, maliyet ve emniyet avantajı sağlar.

 

Aslında kablosuz şarj (kablosuz güç transferi veya indüksiyon ile şarj etme), bir gönderim kaynağından alıcı bir cihaza güvenle güç aktarmak için elektromanyetik alanları kullanır. Adından da anlaşılacağı gibi, fiziksel bir bağlantı kullanmadan bunu yapar. Kablosuz şarj işlemi, manyetik rezonans veya İndüktif Güç Aktarımı (IPT) ilkesine dayanır. Bu, elektromanyetik alan oluşturmak için bobin kullanımı yoluyla iki cisim arasında bir elektrik akımı aktarılması işlemidir. Bu doğrultuda doğru bir şekilde hizalama önemli, ancak bazılarında belirli bir yönlendirme gerekli değil.

 

Yeni iPhone X ve iPhone 8, bir Apple akıllı telefonunda ilk kez kablosuz şarj işlemini destekliyor; ancak bu, ne işe yarıyor ve gerçekten kullanıma değer mi?

 

Kablosuz şarjın avantajı, cihazınızı her zaman takıp çıkarmaya gerek duymadığınızdan daha hızlı ve kolay olmasıdır; cihazınızı kablosuz şarj altlığının üstüne koymanız yeterlidir.

 

Neye ihtiyacım var?

 

Birincisi, kablosuz şarjı destekleyen bir akıllı telefon veya kablosuz şarj destekli bir kılıf. İkincisi kablosuz şarj cihazı.

 

Şarj cihazı, akıllı telefonunuz tarafından desteklenen kablosuz şarj standardıyla uyumlu olduğu sürece herhangi bir kablosuz şarj cihazını kullanabilirsiniz.

 

Geleneksel şarja kıyasla daha mı hızlı?

 

Çoğu kılıfta kablosuz şarj işlemi, Galaxy S8 gibi hızlı şarj teknolojisini içeren akıllı telefonlar için bir kablo aracılığıyla şarjdan daha yavaştır.

 

Bazı kablosuz şarj cihazları, diğerlerinden daha hızlıdır; yaklaşık 2 saat içinde akıllı telefonu tamamen şarj edebilen, yüksek güçlü şarj cihazlardan bahsediyoruz.

 

'Qi' kablosuz şarj nedir?

 

Kablosuz şarj endüstrisinde akıllı telefonlar gibi taşınabilir cihazlar için tasarlanmış standartlar vardır. Qi, artık en popüler kablosuz şarj standardı haline gelmiş durumda; Apple tarafından yeni iPhone 8 ve iPhone X için kullanılan şarj standardı da bu.

 

iPhone 8 ve X'in dışında hangi telefonlar kablosuz şarjı destekliyor?

 

Nokia Premiere 820 ve 920 gibi bazı Lumia Windows telefonlar, Google Nexus, 2013 S4'ten bu yana Galaxy S’ler, Galaxy Note 8 vb. Apple Watch, Moto 360 ve LG Watch Style dahil olmak üzere çeşitli akıllı saatler, yalnızca kablosuz olarak şarj edilebilirken Nexus 7 gibi bazı tabletler, kablosuz şarj işlemini destekliyor. Bazı dizüstü bilgisayarlar, kablosuz olarak da şarj edilebilir; ancak daha küçük cihazların şarj edilmesi için kullanılan teknolojiler ve standartlarla uyumsuz olduğunu söyleyebiliriz.

 

Telefon ve cihaz, şarj sırasında ısınır mı?

 

Evet, telefonların çoğunda ve bazı şarj cihazlarında, kablosuz şarjın yapıldığı alan biraz ısınır. Akıllı telefonlar, kabloyla da şarj edilirken tipik olarak biraz ısınır; bu, endişelenecek bir şey değildir.

 

Herhangi bir dezavantajı var mı?

 

En büyük dezavantajı, kablosuz şarjın mevcut teknoloji ile metal yoluyla gerçekleştirilememesi. Bu, kablosuz şarj destekli akıllı telefonların plastik veya cam yapıya sahip olduğu ve dolayısıyla daha kırılgan oldukları anlamına gelir. Bir şey daha, kalın kılıflarla çalışmayabileceğini unutmayın.

 

Kablosuz şarj işleminin geleceği nedir?

 

Qi'yi desteklemesi nedeniyle kablosuz şarjın yakın gelecekte akıllı telefonların standart bir parçası haline gelmesi muhtemel. Apple'ın Qi'yi benimsemesi buna iyi bir örnek değil mi?

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo