Yazı Dizisi No :4 Gerçek Kahramanlarımız | Kararlılık
19
Haziran 2023
monoFe

monoFe kahramanlarında bugün, monoFe’nin “monoFe” adını almasının mucidi olan Dr. Onur Sinan Türkmen’den bahsedeceğiz.

Dr. Onur Sinan TÜRKMEN 1983 Edremit doğumlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi mezunu, Akademik hedeflerinde istikrarlı bir şekilde ulaşmayı bilen bir Öğretim Üyesi. Kurucumuz Doğan Tekdemir ile üniversitede dönem arkadaşı. Kuruluş döneminde monoFe‘nin şekillenmesine kendisi de katkı sağlamıştır.  Öğrenmekteki azmi ve bunu öğretmeye de taşımadaki azmi onu Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi pozisyonuna taşımakta etkili olmuştur. Topraksız tarım, doku kültürleri, kontrollü ortamda simbiyosiz üzerine çalışmalar yapmakta ve dersler vererek bilgilerini öğrencileriyle paylaşmaktadır. TÜBİTAK, KOSGEB gibi farklı destek kuruluşlarından aldığı destekler yanında sahip olduğu patentler bulunmaktadır.  

Dr. Onur, kararlılığı sayesinde kariyer hedeflerine ulaşmakta rüzgârı arkasına alıp sörf yapar gibi zorluklara göğüs germektedir. Onur Sinan’a göre hayat boyu alacağımız tüm kararlar kendimize ait olmalıdır ki sonuçlarına katlanalım.


Bu sebeple bilincimiz çocukluğumuzdan beri karar verme süreçleriyle bizleri eğitmektedir. Bu konudaki en akılda kalıcı ders, yanlışlarımızdan çıkarımlar yapmaktır. Hayat kimseye altın tepside sunulmuş bir sofra değildir.  Menümüzü kendimiz seçip yemeğimizi hazırlamasını bilmeliyiz. Hepimiz doğru yapmayı bildiği kadar yanlış yapmayı da bilmeli ve sonuçları olumlu yönlere devşirmeliyiz. Bu sayede yanlışın bedelleri hakkında öngörü geliştirmeyi öğrenebilelim.  Ancak bazı seçimler, bize bir daha asla tekrar karar hakkı vermeyecek kadar keskindir ve değişmezdir. Kararlılığın keskin kılıcı aslen buradan kuvvetini almaktadır. Karar verme becerimizdeki geliştireceğimiz deneyimlerin yaşamımıza olan etkisi bu önemi arttırmaktadır.
 
Önemli olan doğru kararı, doğru zamanda verebilmektir. Bu sebeple de bir kararın ilk ana temelini iyi analiz ve iyi bir araştırma süreci oluşturur. Doğru karar ve doğru zaman pek çok farklı verinin etkisinde gerçekleşir. Doğru zaman ve doğru yeri analiz etmek çok önemlidir. Sosyoloji, iktisat, kimya, psikoloji ve çeşitli spor dallarında kullanılan analiz kelimesi, Latince kökenlidir. Pek çok dilde "analyse" şeklinde yazılan bu kelime; bir şeyi en ince ayrıntısına kadar incelemek anlamına gelir. İyi analiz edilen bir durum/ bir veri oluşabilecek olasılıkların arasından kendi kararımızı etkileyecektir. En doğru olmasa bile, en doğruya yakın ve güvenilir bir bilgi verecektir. Analiz etme yeteneği doğuştan gelmez, kendi çabamız ve bize analiz konusunda yol gösterenlerin olması işleri kolaylaştırır.

Karar verme süreçlerimizde sadece kendi tecrübelerimizden faydalanmayız. Gözlemleyerek ya da empati yaparak ya da kararlarına güvendiğimiz tecrübeli insanlardan fikir alarak da ilerleriz. Dr. Onur Sinan’ın da kararlarına etkisi olan, kendisine karmaşık durumlarda yol gösteren biri vardı; öğretim hayatındaki danışman hocası Prof. Dr. Hakan Turhan. Prof. Turhan’ın çok erken yaşlarda aramızdan ayrılması, yapacaklarını yarıda bırakmasına sebep olmuştur. Dr. Onur Sinan TÜRKMEN, Prof. Dr. Hakan TURHAN’ın yarıda bıraktığı bayrağı en yukarıya taşımakta çok istekli. Şirket adının son 2 harfine hocası Hakan Turhan'ın baş harflerini vermiştir. (margeht) Eminiz ki aynı kararlılık ve başarılarıyla bu bayrağı en iyi zirvelere taşıyacaktır.


Analiz sürecini biraz incelediğimizde, iyi bir analiz için, ilk gereksinimin disiplin olduğu kanısına varırız. Disiplin, kişiye sonradan öğretilen/geliştirilen bir kurallar ve planlama şeklidir.  Oluşturmak istediğiniz genel hatlara ulaşabilmek için bir planınız olmalıdır ve plana sadık kalmak adına da değişmez kurallarınız. Bu sebeple de bir diğer önemli etmen ise disiplindir. Disiplin çok farklı amaç ve alanda ön plana çıkmaktadır. Özellikle doğru işler yapmak ve düzenli bir çalışma sistemi oluşturmak adına disiplin de, kararlılık gibi büyük bir öneme sahiptir.
 

Disiplin her alanda başarılı olmak isteyen bir insanın sahip olması gereken vazgeçilemez niteliklerdendir. İşte disiplin; kurallarınıza bağlı kalmanızla gerçekleşir. Bu bağlılık odaklanmayı arttırarak, yapılmak istenilene ulaşırken, tüm sorgulamalara netlik sağlayacaktır. Disiplini bozacak olan durumda, yine bir karardır, adı “erteleme” ve bu karar işte tam da bu noktada çok tehlikelidir. Oysa erteleme yerine, erteleme sebep gösterilen durumu da farklı zaman dilimlerine planlı dağıtmak, her şeyi zamanında yerine getirilebilmeyi sağlar. Disiplinli insanlar hem kendilerine ihtiyaçları olan vakti ayırabilirler hem de yapılacaklar listesini tamamlayarak huzur bulabilirler. Bu durum zaman yönetimini etkin bir biçimde kullanmayı geliştirir ve kişiyi zamana karşı güçlü kılar. Bahsettiğimiz kararlılığın, disiplin gibi kişisel gelişimi tamamlayan etkilerin algılarımızda oluşturduğu kazanımlarından biri de tamamlayıcılıktır.

Dr. Onur Sinan Türkmen, kurucumuz Doğan Tekdemir’in deneyimlerinde paylaştığı şekilde, üniversite dönemlerinde de tamamlama yetisine sahipti. Bu özelliği de monoFe’nin ismini oluşturmada etkili olmuştur.  Puzzle parçalarını bir araya getirmek sorunun çözülmesini kolaylaştırmaktadır. monoFe’nin isimlendirilmesinde ise Kurucumuz Doğan Tekdemir’in soyadından esinlenilmiştir. Tekdemir kelimesini önce “Tek” ve “Demir” olarak ayırmış, sonra bu kelimeleri eş anlamlarıyla bir araya getirmiştir. “Tek “kelimesi için “mono” , “demir” kelimesi için de “Fe” ‘yi tekrar birleştirerek, yeni bir kelime oluşturmuş ve böylece “monoFe” ismi icat edilmiştir. monoFe markası ilk olarak 2012/17001 başvuru numarası ile 21.02.2021 tarihinde tescil edilmiştir.

Daha detaylı incelersek;

mono; Fransızca ve İngilizce sadece bileşiklerde görülen mono+ "tek" parçacığından alıntıdır. Fransızca parçacık Eski Yunanca mónos μόνος "bir, tek, yalnız" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hint Avrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan mon-wo- biçiminden evrilmiştir.


Fe; Demir elementinin bilimsel yani Latin dilindeki ismi ferrum olduğu için bu ifadenin ilk iki harfi alarak gösterilir. Yani sembolü Fe olan element, demir elementidir. Her elementte olduğu demir elementinin kısaltması da Latin dilde geçen bilimsel adına göre yapılmaktadır.
 
monoFe’nin kuruluşunda ki hoş bir tesadüf bizi tekrar Fe ile derin bir birleşmenin farkındalığına ulaştırdı. Fe (Demir) ’nin atom numarası 26 ve monoFe’nin kuruluş ve İstanbul Ticaret Odası'na 806100 kayıt numarası ile açılış tarihi de 26.01.2012 ‘dir.   Kurucumuz Doğan Tekdemir de kararlarını alırken Dr. Onur Sinan Türkmen gibi çok fazla dayanak arar.  Konulara ya da duruma, bir bütün olarak bakar ve içine karıştıracağı her şeyin birbiri ile bağını sorgular. O’na göre bir isim, bir renk, bir amacı ifade edecek her detay niteliğinde mutlak mana ile bizi bütünde tamamlamalıdır. Bu sebeple şirket unvanını düşünürken kuruluş öncesi dönemde Dr. Onur Sinan Türkmen’i Çanakkale de ziyaret etmiş, beraber üzerinde düşünerek monoFe ismini betimlemişlerdir.  Dr. Onur Sinan Türkmen, kuruluşumuzun sonralarında da ofisimizi sık sık ziyaret etmiş ve kendi alanında e-ticaret girişimleriyle ilgili monoFe'den destek ve danışmanlık almıştır.


Kısaca özetlemek gerekirse; hepimizin kariyer hayatı, sosyal hayatına paralel ilerlemektedir. Fakat bizi dilediğimiz sonuçlara ulaştıracak, bizi hedeflediğimiz zirveye taşıyacak asıl yol kararlılığımızdır. İdeallerimize dair kendimize çizeceğimiz bu yolda geri dönüş olmadığını unutmamalıyız. Başarılı olmak istiyorsak, zorluklarla mücadele etmek zorundayız ve sonucunda başarı olan bu yol, geri dönüşü olmayan, zorlu, sabırlı olmamız gereken, çok çalışmamız ve asla pes edemeyeceğimiz uzun bir yoldur. Bu yolda hikayelerimizi kendimiz yazarız fakat hikâyenin kahramanlarını kendimiz seçmeyiz. Hikayemizin akışında tanıştığımız ya da karşılaştığımız etkin bireyler kendiliğinden mucizeleri ile hikayemizi süsler ve kahraman olurlar.

Dr.Onur Sinan Türkmen'e, monoFe’nin bir parçası ve isim mucidi olduğu için teşekkürlerimizi sunarız. monoFe’nin en eski ve en yeni tüm kahramanlarıyla tanışmak için bizi takipte kalın!

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo