Apple WWDC 2022 Etkinliği Hakkında
08
Haziran 2022
Kamuran Akkor

Apple tarafından düzenlenen WWDC, Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı anlamına gelir. Geliştiriciler etkinliğin merkezinde yer alırken, aynı zamanda Apple yeni yazılım güncellemelerini ve yeni Mac’lerini basına ve dünyaya duyurmak için kullandığı yılın en büyük etkinliklerinden biridir.

 

WWDC yazılımla ilgilidir, bu nedenle Apple'ın iPhone, iPad, Mac, Apple TV, HomePod ve Apple Watch için yaklaşan yeni işletim sistemi güncellemelerinin anlatılmaktadır. Bu güncellemeler daha sonra geliştiricilere test edilecek bir beta olarak yayınlanacak, ardından birkaç hafta sonra genel bir beta başlayacak. Sonunda yeni yazılım sonbaharda herkesin indirmesi için hazır olacak (genellikle iOS için Eylül ve macOS için Ekim ayladır).

 

Apple bu yıl WWDC etkinliğinde M2 işlemciden güç alan yeni bir MacBook Air ve yeni MacBook Pro, iOS 16, watchOS 9 ve macOS Ventura'yı tanıttı. 

 

iOS 16 özellikleri;

 

Apple, iOS 16 ile kilit ekranında büyük değişiklikler yaparak, görünüş ve çalışma şeklini tamamen yeniden tasarladı. Kullanıcılar, hava durumu gibi şeyler için en sonunda kilit ekranına widget'lar ekleyebilecekler. Ek olarak, ekrandaki öğelerin yazı tipi ve rengi özelleştirebilir hale geldi. Apple ayrıca, kullanıcıların ekranları özelleştirmeleri için bir duvar kağıtları galerisi de ekliyor.

 

Ana ekrana düşen bildirimler artık kilit ekranınızı örtmeyecek, bunun yerine alttan toplanacaklar ve onları da gizlemeyi seçebilirsiniz. Antrenman takibiniz veya müzik dinlemeniz gibi canlı aktiviteler de kilit ekranınızın altında görünebilir hale getirebilirsiniz.

 

iOS'un önceki sürümleri, bildirimleri kapatmaya yardımcı olmak için Odak modları eklemişti ve şimdi uygulamalara genişletmek için Odak Filtreleri eklendi. Temel olarak, Mesajlar, Takvim, Posta ve diğer uygulamalardan istenmeyen içeriği filtrelemek için Odak Filtrelerini kullanabilirsiniz.

 

Mesajlar üç büyük güncelleme alıyor. İlki, gönderilen mesajları düzenleme özelliğidir, yazım hatalarını düzeltmek için faydalıdır. İkincisi, bir mesajın gönderilmesini de iptal edebilirsiniz veya üçüncü olarak konuları okunmadı olarak işaretleyebilirsiniz.

 

iOS 16'ya daha fazla AR özelliğini getirildi. Canlı Metin ile resimlerinizden metin seçebilir ve kopyalama gibi hızlı işlemler veya çeviriler ve para birimi dönüştürme gibi bağlamsal işlemler alabilirsiniz. Bir görüntüdeki bir konuyu arka plandan uzaklaştırmak ve bir çıkartma gibi herhangi bir yere yapıştırmak için iPhone'un AR yeteneklerini de kullanabilirsiniz.

 

Apple Haritalar, Atlanta, Chicago, Las Vegas, Miami, Londra, Melbourne, Montreal, New York ve daha popüler yerler için 3D Görünümler ekliyor.

 

Sporla ilgileniyorsanız, Apple TV uygulamasının yeni Canlı Etkinlikler widget'ı ile size puanlarınızı ve kilit ekranında tek tek göstereceğini duymaktan memnun olacaksınız. Ayrıca, takip ettiğiniz tüm takımların önemli anlarını ve mevcut tüm sıralamalarını hızlı bir şekilde görmek için kullanabileceğiniz Apple News'in yeni bir Sporlarım bölümü de var.

 

Apple, altı adede kadar Apple kullanıcısının paylaşılan bir fotoğraf albümü oluşturmasına olanak tanıyan iCloud Paylaşılan Fotoğraf Kitaplıkları'nı da yeni güncellemesinde tanıttı.

 

watchOS 9 özellikleri;

 

watchOS 9, koşucular için kapsamlı bir Antrenman uygulaması güncellemesine sahip. Geliştirilmiş uygulama, ne kadar verimli çalıştığınızı izlemek için üç çalışan form metriği ekler. Apple watch, koşu formunuzu, adım uzunluğunuzu ve yerle temas sürenizi izlemek için ivmeölçerini ve jiroskopunu kullanır. watchOS Workout uygulaması ayrıca bisiklete binme, yüzme ve koşma arasında otomatik geçiş yapabilen triatletler için yeni bir mod ekliyor.

 

Uyku uygulamasını REM, Core ve Deep uykuyu algılayacak şekilde geliştirdi. Ve atriyal fibrilasyon teşhisi konanlar için watchOS 9 artık kalbinizin A-fib'de geçirdiği süreyi takip edebilir. Bu bilgilerle, A-fib'inizin en aktif olduğu günün veya haftanın saatini belirlemenize yardımcı olabilir.

 

M2 çip özellikleri;

 

Yeni M2 çip, M1'e göre %25 daha fazla GPU performansı ve toplamda %18 daha fazla performans vaat ediyor. Yeni işlemci, 4 adet yüksek performanslı ve yüksek verimli çekirdekle donatılmıştır ve ayrıca 24 GB birleşik LPDDR5 belleği destekler. M2 çipinin birden fazla 8K ve 4K video akışını yönetebileceğini vaat edilmekte.

 

M2'li Yeni MacBook Air;

 

Yeni MacBook Air, Apple'ın yeni M2 işlemcisini çalıştıran ilk Mac olacak ve aynı zamanda yepyeni bir görünüme sahip. Yeni MacBook Air, esasen M1 Pro ile inceltilmiş bir MacBook Pro'ya benzeyen kesinlikle daha az kama şeklinde ve daha kare bir tasarıma sahip.

 

Yeni MacBook Air, 11 metre inceliği ve 1,22kg ağırlığı ile onu şimdiye kadarki en ince ve en hafif Mac'lerden biri yapıyor. MacBook Air ayrıca 500 nit parlaklık ve 1 milyar renk desteği ile daha büyük 13,6 inç ekrana sahip. Tabii ki, bu yeni ekran da bir çentik ile geliyor ve yeni 1080p kameraya yer açmak için orada olduğu söyleniyor.

 

Yeni MacBook Air'de ayrıca MagSafe ve yeni bir AC adaptörü de bulunuyor. Her ikisinde de 20 dakikada %80'e ulaşmak için hızlı şarjı destekleyebilir.

 

M2'li MacBook Pro;

 

Apple yeni ve yeniden tasarlanmış MacBook Air'i piyasaya sürdükten sonra, eski MacBook Pro'yu da kullanmaya devam ediyor ve onu yeni M2 işlemciyle yükseltti.

 

Artık MacBook Air'den daha küçük bir ekrana sahip olduğu için Apple'ın neden bu eski tasarımı kullanmaya karar verdiğinden tam olarak emin değiliz. Ancak, fan soğutmalı bir M2 çip arıyorsanız veya Touch Bar'ı tutuyorsanız sizin için eski MacBook Pro iyi bir seçenek olabilir.

 

macOS 13 Ventura;

 

macOS'in mevcut Süreklilik özelliklerine ek olarak Ventura artık iPhone'unuzu web kamerası olarak kullanmanızı mümkün kılan bir özellik olan “Süreklilik Kamerasını” destekliyor. Bu, cihazı dizüstü bilgisayarınızın ekranına veya monitörünüze takmanıza yardımcı olan yeni, MagSafe tabanlı stant aracılığıyla mümkün. Bu özellik aynı zamanda Center Stage gibi mevcut macOS web kamerası hilelerini ve görüntülü sohbette daha net görünmenize yardımcı olan Portre Modu ve Stüdyo Işığı gibi yeni özellikleri de destekler. iPhone'un yerleşik Ultra Geniş kamerası, hem kullanıcının yüzünü hem de masalarının üstten görünümünü görüntülü sohbet alıcılarına gösteren yeni bir mod olan "Masa Görünümü" için de kullanılabilir.

 

Apple, yenilenen Spotlight aramasının "daha tutarlı ve güçlü" olduğunu iddia ediyor. Artık, cihazınızdaki boşluk çubuğuna dokunarak ve web'den sonuçlar alarak erişilebilen bir "Hızlı Bakış" modunu destekliyor.

 

Yeni pencere yönetim sistemi, ekranınızın sol tarafında bulunan yeni bir katman oluşturarak çalışmalarınızı takip etmenize yardımcı oluyor. Arayüz, tüm pencerelerinizi kolayca erişilebilen bir dizi özelleştirilebilir yığında topluyor.

 

Mail ve iOS 16'daki Mesajlar sürümü gibi, uygulamanın Ventura sürümü artık gönderilen mesajları iletildikten kısa bir süre sonra geri almanıza ve düzenlemenize olanak tanıyor. Bu hataları geri alma yeteneği, artık yanlışlıkla silinen mesajların silinmesini geri alabilmeyi de kapsıyor.

 

Yeni Passkey özelliği, kimlik bilgilerinizi biyometrik duvarların arkasına kilitlemek için yerleşik TouchID ve FaceID teknolojisiyle kriptografik teknikler kullanıyor.

 

Ventura için ek notlar;

Canlı Metin artık tüm işletim sistemi genelinde görüntülerin ve metinlerin tanınmasını destekliyor. Bu, Korece ve Japonca dahil olmak üzere yabancı dildeki metni de kapsar.

Visual Look Up artık size hayvanlar, kuşlar, böcekler, heykeller ve diğer önemli noktalar dahil olmak üzere yeni kategoriler hakkında bilgi verebilir.

Hava Durumu ve Saat uygulamaları artık iPhone'daki benzerleriyle daha yakından eşleşiyor.

Canlı Altyazı artık canlı görüntülü aramalar dahil tüm sesli içeriği destekliyor.

Sistem Tercihleri artık Sistem Ayarları'dır.

macOS Güvenlik özellikleri, Mac'i saldırılara karşı daha dayanıklı hale getiren yeni araçlarla güncellendi.

 

iPadOS 16;

 

Apple'ın yeni iPad OS16 güncellemesinin ana odak noktası marka iş birliğiydi. Bu amaçla Apple, birden fazla iPad kullanıcısının fikirlerini notlar, resimler, PDF'ler ve Apple Pencil karalamaları aracılığıyla paylaşmaları için temelde dijital bir beyaz tahta gibi davranan yeni bir “Serbest Biçim” uygulaması tanıttı.

 

Apple ayrıca, diğer kullanıcıların Google Drive'ın çalışma biçimine benzer düzenlemeler yapabilmesi için, Sayfalar dahil olmak üzere ofis uygulamalarına daha fazla iş birliği ekliyor.

 

12.9 inç iPad sahipleri, tabletin Liquid Retina XDR ekranında fotoğraf ve video düzenlemek için yeni bir referans renk modundan da yararlanabilecek. Ve tüm M1 donanımlı iPad'ler için Apple, kullanıcıların ekranlarının piksel yoğunluğunu artırmalarına olanak tanıyan bir Ekran yakınlaştırma özelliği de sunuyor.

 

Ayrıca nihayet 16 iPadOS yinelemesinden sonra, Apple tabletler nihayet resmi bir hava durumu uygulamasına sahip.

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo