Teknoloji Dünyasını Değiştiren 10 Kadın
08
Mart 2022
Kamuran Akkor

Dünyaya gözlerimizi kadınlar sayesinde açıyoruz. Bir varlığın dünyaya gelmesinde, bir mesleğin evrilmesinde, tarihin yön değiştirmesinde yeri ve önemi apayrı bir yer olan kadınlarımız, teknolojide de köklü değişimlere imza atmıştır. Geçmişten bugüne söz sahibi olma hakkı verilen, kendini geliştiren ve dokunduğu her şeyi geliştiren kadınlarımızın teknolojiye katkılarına gelin birlikte bakalım.

 

Not; Elbette, bu liste kapsamlı değildir; STEM alanına olağanüstü katkılarda bulunmuş sayısız kadın bulunmaktadır.

 

1. Ada Lovelace: Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı

Ünlü şair Lord Byron'ın kızıdır. Esas olarak Charles Babbage'in Analitik Makine üzerindeki çalışmalarında yaptığı tercümelerde kendi yorumları ile bir çok bilgisayar kavramını tanıttığı için ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir. Yaptığı tercümeler 1940'larda ilk modern bilgisayar üzerindeki çalışmaları için ilham kaynağı olmuştur.

 

2. Grace Hopper: Bilgisayar Bilimcisi

Yale'den Matematik alanında yüksek lisans dereceleri ve doktoralarına sahip ilk bilgisayar öncüsü ve deniz subayıydı. Harvard Mark I üzerinde çalışan ilk bilgisayar programcılarından biriydi. Çalışmaları, hala kullandığımız erken bir programlama dili olan COBOL'un geliştirilmesine yol açmıştır.

 

3. Hedy Lamarr: WiFi 

Besteci George Antheil'in yardımıyla tasarlanan "secret communication system" için 1942'de patent alan kendi kendini yetiştirmiş bir mucit ve sinema oyuncusuydu. Bu frekans atlama sistemi, savaş sırasında telsiz güdümlü torpidoları rotadan çıkarmanın bir yolu olarak tasarlandı, ancak fikir sonunda günümüzde yaygın olarak kullanılan Wi-Fi, GPS ve Bluetooth teknolojisine ilham vermiştir.

 

4. Annie Easley: NASA Roket Bilimcisi

NASA roket bilimcisiydi ve STEM'de cinsiyet ve ırk çeşitliliği için öncüydü. 34 yıllık kariyerini Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) için çalışarak geçirdi. NASA bünyesindeki Lewis Research Center'da Centaur fırlatma sistemi üzerinde çalışan ilk siyah bilgisayar programcılarından biri oldu.

 

5. Mary Wilkes: İlk Kişisel Bilgisayarı Kullanıcısı

Bir avukat, eski bilgisayar programcısı ve mantık tasarımcısıydı. Etkileşimli bir kişisel bilgisayarın en eski sistemlerinden biri olan LINC için yazılım tasarlamasıyla tanınır. 1965 yılında evde LINC kullanması onu ilk kişisel bilgisayarı kullanıcısı yaptı ve çalışmaları Ulusal Bilgisayar Müzesi, Bletchley Park'ta tanıtılmıştır.

 

6. Adele Goldberg: GUI

Amerikalı bir bilgisayar bilimcisidir. 1970'lerde Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi'nde (PARC) araştırmacı olarak çalışırken Smalltalk-80 programlama dilinin ve nesne yönelimli programlama ile ilgili çeşitli kavramların geliştirilmesine etkili olmuştur. Adele ve ekibinin harekete geçirdiği kavramlar, her gün kullandığımız grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) temeli olmuştur.

 

7. Radia Perlman: İnternetin Anası

Amerikalı bilgisayar programcısı ve ağ mühendisidir. Spanning Tree Protocol'ün (STP) arkasındaki algoritmayı icat etmiştir. Çalışmaları, ağların kendi kendini organize etme ve verileri taşıma şekli üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. 

 

8. Katherine Johnson: NASA Matematikçisi

Astrofizikçi, uzay bilimci ve matematikçidir. NASA'nın ilk uzay uçuşları için fırlatma açılarını ve yörüngelerini hesaplamak için matematiği kullanan bir insan bilgisayarıydı. John Glenn'in Dünya'nın ilk yörüngesi projesinde etkili rol almış ve 33 yıl boyunca NASA uzay programı için çalışmıştır.

 

9. Karen Sparck-Jones: Bilgi Bilimi

Çoğu modern arama motorunun temelini oluşturan bir teknoloji olan ters belge frekansı (IDF) kavramından sorumlu öncü bir İngiliz bilgisayar bilimcisidir.

 

10. Elizabeth Feinler: Orijinal Arama Motoru

Önce ARPNET'in öncülüğünü yaptı ve yönetti, ardından Savunma Bakanlığı (DoD) ile sözleşmeli olarak Savunma Veri Ağı (DDN) ağ bilgi merkezlerini (NIC) yönetti. NIC projesi için baş araştırmacı ve SRI'daki ağ bilgi sistemleri merkezinin yöneticisi olarak görev yaparken, ilk internet "yellow-" ve "white-page" sunucularını, ilk sorgu tabanlı ağ ana bilgisayar adı ve adresini ,(WHOIS) sunucusunu  ve .com, .edu, .gov, .net ve bugün çok sık kullandığımız birçok alan adı şemasını geliştirmiştir.

 

Liderlere, yenilikçilere, teknoloji annelerine, oyunun kurallarını değiştirenlere, öncülere ve teknoloji dünyasını bugün bir olasılık haline getirmek için sahne arkasında çalışmış ve hala çalışmakta olan güçlü kadınlara. Yaptığınız şeyi yapmaya devam edin, teknoloji alanında fırtınalar estirin.

 

Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun!

 

"Kızlar erkeklerin yapabileceği her şeyi yapabilir. Bazen erkeklerden daha fazla hayal gücüne sahip olurlar” - Katherine Johnson, NASA Matematikçisi

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo