Thunderbolt 4.0 ve USB 4.0 Arasındaki Fark Nedir?
23
Nisan 2022
Kamuran Akkor

Thunderbolt bağlantı noktası, dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda son on yılda en hızlı ve en çok yönlü bağlantı noktası olmuştur. Thunderbolt, Intel tarafından Apple'ın yardımıyla geliştirilen bir teknolojidir. Bu bir teknik özellikten çok bir markadır. Intel 2011'den beri Ultrabook’larla Thunderbolt teknolojisini daha da ileriye taşıyor ve CES 2020 sırasında Thunderbolt 4.0’ü duyurdu. Tek bir Thunderbolt 4.0 kablo bağlantısı, cihazlara güç verip şarj etme ve harici monitörlere video görüntüleme yüksek hızlı veri aktarımı yapabilir.

 

Thunderbolt 4.0 ve USB 4.0, birçok yönden birbirine benzeyen yeni nesil teknolojilerdir. Thunderbolt teknolojisi daha pahalıdır ve çoğu bütçe dostu bilgisayar ve cihazlar Thunderbolt'u desteklemez. Verileri yüksek hızda aktarma ve birden fazla 4K monitörünü bağlama gibi avantajların sizin için ekstra maliyete değip değmeyeceğine karar vermeniz gerekecek.   

 

Thunderbolt 4.0 nedir?

 

Thunderbolt 4.0, Intel'in Thunderbolt serisinin en yeni sürümüdür. USB Type-C ve Thunderbolt 3.0 ile geriye dönük uyumluluk da dahil olmak üzere bir dizi avantaja sahiptir. Thunderbolt 4.0 sertifikalı tüm kablolar, USB 2.0, USB 3.1, USB 3.2 ve USB 4.0 dahil her şeyle çalışabilir. DMA saldırılarını fiziksel olarak önleyebilen Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) korumasına sahiptir.

 

Thunderbolt, hızlı şarj ile 40 GB/sn veri aktarım hızı ve 100 watt PD gücü sunar. Tüm üreticilerin resmi olarak Intel tarafından Thunderbolt 4 sertifikası alabilmek için Thunderbolt 4.0'ın en üst özelliklerini sunduklarından emin olmaları gerekir. Thunderbolt 4.0 ayrıca (7.680 x 4.320) 8K çözünürlüğe kadar USB Type-C monitörünü destekler. Ek olarak, video kablolarının aksine, verileri aktarmak ve cihazları şarj etmek için Thunderbolt 4 kablosu da kullanabilirsiniz. 

 

USB 4.0 nedir?

 

USB 4.0, USB Type-C kablolarında bulunan en son sürümdür. 40 GB/sn veya 20 GB/sn veri aktarım hızı sunar. Tıpkı Thunderbolt 4 gibi, aynı C Tipi ters çevrilebilir ve yuvarlak konektöre sahiptir.

 

Thunderbolt 4.0 kablosuna USB 4.0 kablosu da denebilir, ancak tüm USB 4.0 kabloları Thunderbolt 4.0 sertifikalı değildir. En son sürüm olan USB 4.0, diğer USB sürümlerinden daha verimli ve daha hızlıdır. Bağlı olduğu tüm monitörler veya ekranlar için bant genişliği gereksinimlerini dinamik olarak izleyebilir ve kalan bant genişliğini aynı anda veri aktarımı için kaydetmenize izin verir.

 

Tıpkı Thunderbolt 4.0 gibi, USB 4.0 da 100 watt'a kadar PD'yi destekleyebilir ve ayrıca Thunderbolt 3.0, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1 ve USB 3.2 ile geriye dönük uyumluluk sunar.  USB 4.0'ın iyi yanı, Thunderbolt 4.0'dan daha ucuz olmasıdır. USB 4.0 cihazlarının resmi Intel sertifikasına ihtiyacı olmadığını unutmayın.

 

USB 4.0 ve Thunderbolt 4.0 Arasındaki Farklar

 

Daha önce belirtildiğimiz gibi, Thunderbolt 4.0 kablosu da bir USB 4.0 kablosudur ancak tüm USB 4.0 kabloları Thunderbolt 4.0 olarak onaylanmamıştır.  USB 4.0 ayrıca Thunderbolt 4.0 ile aynı temel protokolü temel alır ve her iki tür de sıkı bir şekilde birbirine bağlıdır. Thunderbolt 4.0 ve USB 4.0'ü birbirinden ayırmak zor. Her ikisi de bir USB-C konektörü kullanır, 40 Gbps hıza sahiptir, video geçişini destekler ve cihazları çalıştırabilir ve şarj edebilir. Thunderbolt 4.0 ve USB 4.0'ün temelde aynı olduğunu düşünmek cazip gelse de, iki teknolojinin bazı belirgin farklılıkları vardır.

 

USB 4.0 cihazları minimum 20Gbps bağlantı hızına sahip olabilir. Buna karşılık, tüm Thunderbolt 4.0 cihazlarının minimum 32Gpbs gereksinimi vardır. USB 4.0 minimum 7.5W güç gereksinimine sahipken Thunderbolt 4.0 minimum 15W ile bunu ikiye katlıyor. Thunderbolt 4.0 ile her zaman minimum 32Gbps ve 15W elde edersiniz. Thunderbolt 4.0 kabloları, 2 metrenin üzerinde 40 Gbps hızları destekler. Buna karşılık, USB 4.0 , bir metrede yalnızca 40 Gbps'yi destekleyebilir ve 2 metre veya daha uzun kablolarda 20 Gbps'ye düşürür.

 

USB 4.0 konektörlü cihazlar, Thunderbolt 4.0 sertifikalı cihazlar kadar güçlü değildir. Birçok Windows bilgisayarı USB 4.0 ile gelir maksimum 20 GB/sn bant genişliği sunar. Ek olarak, Thunderbolt 4.0 konektörlü bir dizüstü bilgisayarınız varsa, ona iki adet 4K ekran bağlayabileceksiniz. Öte yandan, USB 4.0 konektörüne sahip bir cihaz, yalnızca bir 4K ekranı bağlamanıza izin verecektir.  

 

Thunderbolt 4.0 kablo modelleri ve USB 4.0 kablo modelleri arasındaki farkı farklı logolarından anlayabilirsiniz. Thunderbolt 4 kablolarında 4'lü şimşek bulunurken, USB 4.0 üzerinde 20 veya 40'lı ikonik USB logosu bulunur. 

Intel Thunderbolt Sertifikalı Anker Thunderbolt 4 Kablo ile video içeriğinizi 8K'ya kadar tek bir monitörde veya 4K'da çift monitörde görüntüleyin yada USB-IF sertifikasına sahip XAOSUN USB 4 Kablo ile 40Gbps veri aktarımının keyfini çıkarın.

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo