Suya Dayanıklılık ve Su Geçirmezlik Arasındaki Fark Nedir?
14
Temmuz 2017
Nur Kayalı

Cep telefonlarımız ve elektronik cihazlarımız bize en önemli bilgileri taşıyor. Bunlar ne yazık ki, darbelere, çizilmelere ve suya duyarlı. Suya maruz kalmış telefonlar, tabletler, kameralar arızalanabilir, kapanabilir ve yedeklemeniz yoksa çok zor duruma düşebilirsiniz.

 

Su geçirmez hale getirilmiş koruyucu çok fazla kılıf var. Suya dayanıklı hale getirilmiş aksesuarlar da var ve ikisi arasındaki farkı bilmek önemli.

 

Suya Dayanıklı Kılıf Nasıl Bir Etkiye Sahiptir?

 

Suya dayanıklı kılıfınız sayesinde cihazınız suya dayanabilir, ancak % 100 değil. Telefonunuzu, iPad'inizi, elektronik cihazınızı sudan koruyabilmenin üç yolu arasından en sonuncusu budur. Örneğin; saatler, öngörülemeyen hava koşullarından dolayı çoğunlukla su geçirmez şekilde yapılır. Aslında, çoğu elektronik diğerinden farklı bir derecelendirme ölçeğindedir. Mesela tüplü dalış saatleri, piyasada "suya dayanıklı" olarak tanımlanabilen tek saattir. Gözde bir argüman aslında hiçbirinin tamamen suya dayanıklı olmadığını, sadece su direnci derecelendirmelerinde farklılıklar olduğunu anlatır. 

 

Su İtici Kılıf Nedir?

 

Bir kılıfın suya dayanıklı olması ve su itici olması arasında çok fazla bir fark yoktur. Kılıfınız su itici özellikte ise, suyu iten özellikte olduğu anlamına gelir. Birçok işletme, suya dayanıklı ürünlerine su itici der, çünkü bu özellikleri tanımlamak zordur.

 

Su Geçirmez Kılıf Nedir?

 

Bu, kılıfınızla cihazınızın bir süre suya batırılıp etkilenmeden kalabileceği anlamına gelir. Kalıcı bir durum değildir. Bir süre sonra "su geçirmez" koruyucu kalkanınız savunma sınırına ulaşacaktır. 

 

IP Kodu Nedir?

 

Bu, koruma derecelendirme ölçeğidir. 0-8 arası bir ölçektedir. Uluslararası elektroteknik komisyonu bu standardı oluşturmuştur. IP'deki ilk sayı, toz gibi yabancı nesneler içindir ve ikinci sayı su içindir. Yani, örneğin IP58, toza karşı ortalama bir savunma, ama suya karşı daha güçlü bir savunma anlamına gelir. Puan alınması gereken bölümde bir "X" bulunabilir.

 

Aşağıda detaylı şekilde derecelendirmeleri görebilirsiniz:

 

IPX-0: Kesinlikle suya karşı koruması yok.

 

IPX-1: Nesne normal olarak yönlendirildiğinde kısa bir süre dikey olarak su damlasına karşı koruma.

 

IPX-2: Nesne normal yönden 15° eğilince dikey olarak su damlamasına karşı koruma.

 

IPX-3: Nesne normal yönden 60° döndürüldüğünde suyun sprey şeklinde haline karşı koruma.

 

IPX-4: Herhangi bir yönden su sıçramasına karşı koruma.

 

IPX-5: Herhangi bir yönden 6.3mm'lik su akışına karşı koruma.

 

IPX-6: Herhangi bir yönden 12.5 mm'lik su akışına karşı koruma.

 

IPX-7: Nesne 1 metre derinliğe kadar batırıldığında cihaza su girmesine karşı koruma.

 

IPX-8: 1 metreden daha derinlikte suya sürekli daldırma için uygun koruma.

 

Nihayetinde, suya karşı koruma konusunda birçok farklı derecelendirme modelinde en üst seviyenin IPX8 olduğunu görürüz. Fakat bu korumanın profesyonel, uzun süreli dalış için uygun olmasını söylemek zordur. Nihayetinde her ürünün belli bir kapasitesi vardır. Bu da zamanla özelliğini yitirebilir. Bunu göz önünde tutmakta fayda var!

 

Su geçirmez kılıfların piyasadaki en iyi marka ve modellerini monoFe.com'da bulabilirsiniz.

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo