Selfie Çubuğunu Kim İcat Etti?
13
Temmuz 2017
Nur Kayalı

Selfie çubuğu her yerde karşımıza çıkıyor. Peki ama bu teknoloji ürünü nereden çıktı?

 

Selfie çubuğu, yalnızca birkaç yıldır ortaya çıkmış modern bir cihaz gibi görünse de, konsepti çok farklı formlarda oldukça uzun süredir var olmuştur.

 

1925 yılında serbest gazeteci Alan Cleaver tarafından İngiltere merkezli çekilen yaklaşık 100 yıllık bir fotoğraf, bir çifti gösteriyordu (fotoğrafı çeken bir adam ve şaşkınlıkla bakan bir kadın). Fotoğraflarını bir fotoğraf makinesinde askıya alınan bir kamera ile çekmişlerdi.

 

Yakın zamana dönecek olursak 101 Un- Useless Japanese Inventions adında bir kitapta, 1995'te yılında selfie çubuğundan bahsediliyordu.

 

1969 Çekoslovak bilimkurgu filmi Zabil jsem Einsteina, pánové (aka Einstein’i öldürdüm, Beyler), karakterlerden biri selfie çubuğunu kullanıyordu.

 

Ancak 1984 yılında selfie çubuğunun resmi olarak patenti Hiroshi Ueda ve Yujiro Mima tarafından alınmıştır. Bu kişiler aslında icadını "extender stick" olarak adlandırmıştı. Ueda, uzatma çubuğunu icat ettiğini, çünkü Avrupa'da gezinirken eşiyle rahatça fotoğraf çekme konusunda sıkıntı yaşadığını söylemişti. Ne yazık ki patenti 2003'te tükendi ve bu kez Kanada'da bir mucit ve girişimci olan Wayne Fromm, 2005 yılında bir çubuk ortaya attı ve bu fikirle çalışmaya devam etti.

 

Fromm'un Quik Pod olarak adlandırdığı selfie çubuğu tasarımı, bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz (ya da nefret ettiğimiz) selfie çubuğundan biraz farklıydı, ancak patentindeki varyasyonlar satış mağazalarında ortaya çıkmaya başladıktan sonra, Fromm diğer tüm selfie çubuğu mucitlerini dava etmeye başladı. Ancak, Fromm'un patenti hiçbir zaman başkalarının kendi selfie çubuğunu tasarlamasına engel olmadı. Ona sadece ABD'de satmak için münhasır haklar verildi.

 

Fromm'un New York Dergisi'ndeki bir röportajında, fikri mülkiyet avukatı Bart Lazar, bir ürün patentindeki boşlukları açıklamıştı: "Bir patent almak için her türlü yol var. Bir fikri patentleyemezsiniz, sadece bir şeyler yapmanın belirli bir yolu vardır. Selfie çubukları farklı aparatları kullandığından bu, patent ihlali anlamına gelmeyebilir."

 

2014'te selfie çubuğu terimi son derece popüler hale geldi ve aynı yıl Time Dergisi, selfie çubuğunun kesimini 2014'ün en iyi icatlarından biri olarak kabul ettiğini açıkladı.

 

Google trendlerine göre; ilk ölçülebilir aramalar, 2014 yılının Mart ayında selfie çubukları için başladı ve o tarihten bu yana haberler doldu.

 

Cliquefie Max ve Mini ile şık ve modern hale getirilen ya da bir dizüstü bilgisayara uyacak şekilde değiştirilen selfie çubukları, Disney World'de "narkissticks" veya " wands of narcissus" olarak adlandırılarak yasaklanmış olsalar da bugün selfie çubuğunun popülerliği değişmiyor.

 

Selfie çubuklarının piyasadaki en iyi marka ve modellerini monoFe.com'da bulabilirsiniz.

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo