Thunderbolt 3 Ve USB-C Arasındaki Fark Nedir?
16
Haziran 2021
Kamuran Akkor

Apple, teknoloji endüstrisinde her zaman oyunun kurallarını değiştiren ve teknolojiye bakış açımızı değiştiren bir güç olmuştur. Apple ve Intel, Thunderbolt teknolojisini geliştirmek ve iyileştirmek için uzun yıllardır birlikte çalışmaktadır.

 

Thunderbolt teknoloji alanına girmeden önce, USB her şeyin temelindeydi. Özünde USB, farklı cihazlarda kullanılan standart bir araç olarak tasarlanmıştı. USB'ler geliştikçe ve çeşitli biçimler aldıkça amaç, hızını artırmaktı.

 

Teknoloji konusunda ne kadar bilgili olursanız olun, herkesin kafasını kaşıyan bir şey var. Thunderbolt 3 ile USB-C arasındaki fark nedir?

 

Thunderbolt 3, 40 Gbps hızında hareket ederek veri bağlantısı için Thunderbolt 2'den iki kat daha hızlıdır. Thunderbolt 3'ün bir dizüstü bilgisayar veya masaüstü monitör ile harici bir grafik kartı arasındaki hızlı bağlantısı, oyun gibi etkinliklerde çok az gecikmeyle veya hiç gecikme olmadan gelişmiş performans sağlar. Ayrıca, optimum performans için Sanal Gerçeklik gözlükleri ile etkileşime girerken sinyal alımında artış sağlar. Thunderbolt 3, daha yüksek bir görsel deneyim için video içeriğini iki 4K ekranda veya 60 Hz'de bir 5K ekranda sunabilir. Yalnızca veri aktarımına, video ve ses çıkışına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda cihazları şarj edebilir ve herhangi bir bağlantı noktasından güç verebilir.

 

Birçok USB türü ve sürümü vardır. USB türlerinde, kablo, bağlantı noktasının şekline ve tasarımına kadar farklılıklar bulunur. USB sürümleri, yeteneklerine (hız/güç gibi) ve kablo uyumluluğuna atıfta bulunur. Türler ve sürümler, Thunderbolt'unki gibi yıllar içinde gelişmiştir. USB türleri arasında USB Type-A, USB Type-B ve şimdi USB Type-C (USB-C) bulunur. USB sürümleri arasında USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0., USB 3.1 Gen 1 ve USB 3.1 Gen 2 bulunur. USB-C bağlantı noktaları, USB 3.1'i destekleyen hemen hemen tüm aygıtlar tarafından kullanılır, bazıları 20 voltta 100 watt'lık güç çıkışı ve 10 Gbps hız sağlar. USB-C benzersiz şarj özelliği sağlar. Güç çıkışı, daha büyük cihazların yanı sıra akıllı telefonunuzun şarj edilmesini sağlayarak fazla şarj kablolarını ortadan kaldırır.

 

Thunderbolt 3, USB-C özelliklerine sahiptir, ancak USB-C, Thunderbolt 3 özelliklerine sahip değildir. Thunderbolt 3 bağlantı noktası, USB-C bağlantı noktasıyla aynı tasarıma sahiptir. Tüm Thunderbolt 3 bağlantı noktalarının USB-C bağlantı noktalarını desteklemesine rağmen, tüm USB-C bağlantı noktaları Thunderbolt 3 bağlantı noktalarını desteklememektedir. 

 

Thunderbolt 3, hız ve video gösterimi söz konusu olduğunda daha yüksek performansa sahiptir. Hızı, USB-C'ye kıyasla daha fazla veriye daha hızlı erişim sağlar. Thunderbolt 3, 40 Gbps'de, USB-C ise 10 Gbps'de çalışır. Thunderbolt 3, video içeriğini iki 4K ekranda veya bir 5k ekranda sunabilirken, USB-C bir 4K ekran sunabilir.

 

Thunderbolt 3 ve USB-C ile uyumluluğu, Thunderbolt 3 cihazlarının güç sağlama yeteneklerini artırmasını ve kullanıcıların genel deneyimini geliştirmesini sağladı. Ancak Intel'in Thunderbolt 4'ü piyasaya sürmesiyle birlikte Thunderbolt USB 4 uyumluluğu için yeni değişiklikler hazırlanıyor. Thunderbolt 4, Thunderbolt 3'e kıyasla artırılmış destek ve artırılmış veri aktarımları dahil olmak üzere gelişmiş destek sunar.

 

Thunderbolt 4 ufukta görünmeye devam ederken, Thunderbolt 3'ün geleceği hakkında şüpheler var. Apple, Thunderbolt'u genel olarak desteklemeyi planladığını söylese de Thunderbolt 3'ün veya üstü Thunderbolt 4'ün gelecekte sunulan herhangi bir Apple ürününe dahil edilip edilmeyeceğinden söz edilmedi. Intel, Thunderbolt 4'ün yakında piyasaya sürülmesiyle sürekli iyileştirmeler vaat etmesine rağmen, Apple'ın Thunderbolt 3'ün USB-C ile uyumluluğunu ortadan kaldırabileceği konusunda endişeler var. 

 

Sonuçta, Apple ürünlerinin bir parçası olarak Thunderbolt için geleceğin ne olacağını bilmenin bir yolu yok. Apple ve Intel, yıllar boyunca uzun süreli ve başarılı bir ortaklığa sahipti ve Apple'ın Thunderbolt teknolojisini geliştirmede büyük rol oynamıştır. Ancak Apple, Intel çip setlerinden uzaklaştıkça ve özel ARM çiplerini dahil etmeye daha fazla odaklandıkça, Thunderbolt 3 desteği daha da zayıflayamaya başlamış olarak görünüyor.

 

Çevirici & dönüştürücü ve şarj & data kabloları kategorilerinde sektörün en kaliteli Thunderbolt 3 ve USB C ürünlerine monoFe sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo