TPU malzeme nedir? TPU malzeme özellikleri ve teknojide kullanım alanları nelerdir ?
17
Ocak 2021
Kamuran Akkor

Yeni bir  cep telefon kılıfı satın alırken, piyasada birçok seçenek bulunur. Kılıf açıklamarına göz atarken TPU harfleri oldukça sık karşımıza çıkıyor ve bu da birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Peki, TPU nedir ve neden cep telefonu kılıfları için en iyi seçimdir?
 
TPU nedir?
 
TPU, 1959'da BF Goodrich tarafından oluşturulan poliüretandan yapılmış bir plastik sınıfı olan termoplastik poliüretan anlamına gelir.
 
TPU Kullanım alanları nelerdir?
 
TPU malzemesi çok çeşitli ürün ve uygulamalarda kullanılabilir. Genellikle günlük hayatta karşımıza çıkan koşu ayakkabısı dış tabanları, spor malzemelerine ve hatta tıbbi cihazlar haricinde cep telefonu kılıflarında da TPU kullanılmaktadır. TPU hayatımızda her yerde görünüyor. Elektrikli aletler, otomotiv gösterge panelleri, klavye koruyucuları, kablo ve daha fazlası gibi bir dizi eşyada bile görülebiliyor.
 
TPU Malzeme Özellikleri nelerdir?
 
Esneklik; TPU yüksek bir esnekliğe sahip olduğundan, şokları veya darbeleri emmeye doğal olarak katkıda bulunur.
 
Sıvıya Direnç; TPU aynı zamanda yağa, gres ve lekelere karşı dayanıklıdır, bu da onu sıvılardan korurken görünümünü korumak için idealdir.
 
Aşınma Direnci; Aşınmaya dirençlidir ve çizilmelere veya sıyrıklara karşı görünümünü ve fiziksel bütünlüğünü koruma yeteneğine sahiptir.
 
Yüksek Mukavemet; Piyasadaki en sert malzemelerden biri olan TPU, yüksek mukavemetli bir bileşime sahiptir. Bu, normal koşullarda kırmanın çok ama çok zor olduğu anlamına gelir. TPU'yu kırmak günlük rutinde çoğu ürünün karşılaştığının ötesinde önemli bir güç gerektirir.
 
Isı Direnci; Bu malzeme önemli bir ısı direncine sahiptir, yani düşük ila orta dereceli ısı kaynaklarına maruz kaldığında erimeyecek veya eğilmeyecektir.
 
Yukarıda belirtilen özelliklerle, TPU'nun neden telefon kılıflarında kullanım için ideal olduğu anlaşılıyor. Yüksek esneklik, kılıfın telefondan ziyade darbeleri emmesini sağlarken, yüksek mukavemet, kılıflarınızda ne kadar sert olursanız olun uzun ömürlü bir kılıf sağlar. Bir telefon kılıfı malzemesi için ısı direnci önemlidir, çünkü telefonlar, tüm elektronik cihazlar gibi, doğal olarak ısıya duyarlıdır. TPU, düşmeleri ve darbeleri nasıl ele aldığı açısından defalarca test edilmiştir. Her akıllı telefon sahibinin onaylayabileceği gibi, telefonunuzu yanlışlıkla düşürmek, bir kabustur. TPU, cep telefonu kılıfları için en zorlu düşme testlerine sürekli olarak tabi tutularak ve cihazınızı koruyabilecek en iyi malzeme olduğunu kanıtlamıştır.
 
Ancak belirtmek isteriz ki TPU malzeme ile üretilmiş kılıflar hepsi MIL-STD-810G sertifikasına sahip değildirler. ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen MIL-STD-810G standartları, çeşitli fiziksel test biçimleri altında ekipmanın dayanıklılığını ve ömrünü değerlendirmek için tasarlanmış bir test serisidir. Bu testler ordu tarafından kullanılan nesnelerin dayanıklılığını ölçmek için tasarlanmış ve alfabetik sırayla adlandırılmıştır. Testler malzemenin darbeye, titreşime, sıcağa, soğuğa, ateşli silahlara, neme ve daha fazlasına karşı test etmektedir. Sertifika alabilmek için, her bir kılıf 1,2 metre yükseklikten, her köşeye ve kenara 26 kez betona düşürülmelidir. MIL-STD-810G sertifikalı cep telefonu kılıfları ve teknoloji aksesuarları ürünlerine monoFe'den ulaşabilirsiniz.
 
Akıllı telefon kılıfılarının düşme testlerinden geçmesine rağmen, ekrana doğrudan çarpmadan kaynaklanan hasarlar askeri standartların kapsamına girmiyor. Keskin nesneler, çıkıntılar veya kenarlardan kaynaklanan herhangi bir hasar bu testlerden geçmiş bir cihaza da zarar vereceğini unutmayalım. Bu nedenle cihazınızı günlük yıpranma ve olağan dışı darbelerden korumak için ek olarak ekran koruyucu ürünlerinin kullanımızı öneriyoruz. 
 
MIL-STD-810G testlerinde kullanılan yöntemlerden bazıları şu şekildedir. 
 
Test Yöntemi 500.5 Düşük Basınç (Yükseklik)
Test Yöntemi 501.5 Yüksek Sıcaklık
Test Yöntemi 502.5 Düşük Sıcaklık
Test Yöntemi 503.5 Sıcaklık Şoku
Test Yöntemi 504.1 Sıvılarla Kirlenme
Test Yöntemi 505.5 Güneş Radyasyonu
Test Yöntemi 506.5 Yağmur
Test Yöntemi 507.5 Nem
Test Yöntemi 508.6 Mantar
Test Yöntemi 509.5 Tuz
Test Yöntemi 510.5 Kum ve Toz
Test Yöntemi 511.5 Patlayıcı Atmosfer
Test Yöntemi 512.5 Daldırma
Test Yöntemi 513.6 Hızlanma
Test Yöntemi 514.6 Titreşim
Test Yöntemi 515.6 Akustik Gürültü
Test Yöntemi 516.6 Şok
Test Yöntemi 517.1 Pyroshock
Test Yöntemi 518.1 Asidik Atmosfer
Test Yöntemi 519.6 Gunfire Shock
Test Yöntemi 520.3 Sıcaklık, Nem, Titreşim ve Rakım
Test Yöntemi 521.3 Buzlanma / Donma
Test Yöntemi 522.1 Balistik Şok
Test Yöntemi 523.3 Vibro-Akustik / Sıcaklık
Test Yöntemi 524 Donma / Çözme
Test Yöntemi 525 Zaman Dalgası Biçimi Çoğaltma
Test Yöntemi 526 Ray Darbe
Test Yöntemi 527 Çoklu Uyarıcı
Test Metodu 528 Gemi Ekipmanlarının Mekanik Titreşimleri
 
TPU malzeme ile üretilmiş en kaliteli teknoloji aksesuarları, monoFe sayfalarında sizleri bekliyor.

Kurumsal Bilgiler
...
monoFe BLOG Hakkında...

Müşterilerimiz ile her türlü görüşü paylaşabileceğimiz ve alışverişinde karşılaşabileceği her türlü konuyu bulunabileceği bir buluşma noktası olan monoFe Blog...

SON Eklenenler
monoFe'yi Takip Edin

monoFe, işin mutfağı, monoFe Teknoloji, monoFe Blog, E-Ticaret, Aynı Gün Kargo, Kargo Bedava, Seo, Pazarlama, iPhone, Apple, Samsung, İndirimli Ürünler, Stoktan Kargo, 3D Secure, %100 Mutlu Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Tüm Ürünlerde Aynı Gün Kargo